Türkiye'nin Sağlık Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Türkiye'nin Sağlık Forumu

Tüm Sağlık Problemlerinizin Çözüm Yolları..
 
AnasayfaPortalliAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Boyun Fıtığı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
samet
Asistan Doktor
Asistan Doktor
samet


Erkek
Mesaj Sayısı : 66
Yaş : 39
Kayıt tarihi : 09/07/07

Boyun Fıtığı Empty
MesajKonu: Boyun Fıtığı   Boyun Fıtığı Icon_minitimeCuma Ağus. 03, 2007 9:49 am

Boyun fıtığında tedavi yöntemleri

Boyun fıtığı herkesin yaşayabileceği önemli bir rahatsızlık. Boyun fıtığı belirtilerin nelerdir? İşte boyun fıtığı konusunda bilmeniz gereken herşey...


Boyun ağrısı,omurga hastalıklarından (boyun fıtığı) omuz eklemi hastalıklarından (bursit) veya boyundan çıkan sinirlerin koltuk altından geçerken herhangi bir nedenle etkilenmesinden (infeksiyon,tümör yayılımı)oluşabilir.

Başın hareketi ile ağrının artması ve ağrının lokalizasyonunun boyunda veya omurga çevresinde olması bize boyun bölgesi ile ilgili patolojileri düşündürür.Boyun fıtığı,bu bölgenin en sık rastlanan patolojilerinden biridir.

Omurgamız içinden geçen nöral elemanları (sinir ile ilgili yapılar) muhafaza edecek şekilde oluşmuştur.Omurga 33 vertebradan (omur) oluşur.Sık görülen boyun ve bel fıtıkları,omurlar arasında yerleşmiş ve süspansiyon görevi yapan disk materyalinin kendisi ile aynı seviyedeki siniri veya sinirleri sıkıştırması ile oluşur.Boyun fıtığı yaralanma sonucu boyun ani hareketi ile (araba sürerken,kemer yaralanması ve baş hasarı ) veya hiçbir açıklayıcı sebeb olmadan gelişebilir.Genellikle erişkinlerde (40-60 yaş) görülen bir hastalık olmakla birlikte nadiren gençlerde de oluşabilir.

Omurgamızın servikal (boyun) bölümü 7 adet omurdan oluşur.Fıtıklaşma diğer sevikal seviyelerde de görülmekle birlikte,%70'i 6 ve 7. boyun omurları (C6-C7) arasından,%20'si ise 5 ve 6. boyun omurları (C5-C6) arasından oluşur.Herniasiyon (fıtık) lateral (bir tarafa doğru) olup tek bir kolda ağrı yapabilir veya santral (ortadan) olup her iki sinirede basıp iki kolda da şikayete neden olabilir.

Boyun fıtığı olan hastanın şikayetleri kabaca 3 başlıkta toplanabilir:

1-Ağrı
2-His kusuru
3-Kuvvet kaybı

1-AĞRI:

En sık rastlanan semptomdur.Sıkışan sinirin uyardığı alanda hissedilir.Boyun hareketleri özellikle başın arkaya doğru hareketi ağrıyı arttırabilir.Analjeziklere cevap verebilir veya dirençlin olabilir.Akut (aniden) başlayan boyun fıtıklarında ağrı da ani başlangıcıdır.Bunun dışındakilerde sinsi başlar ve zaman içinde artış gösterir.

2-HİS KUSURU:

Karıncalanma,uyuşukluk şeklinde ve yine sıkışan sinirin uzandığı bölgede ortaya çıkar.Kolun üst kısmında,ön kolda olabileceği gibi yanlızca elde veya yanlızca parmak uçlarında oluşabilir.

3-KUVVET KAYBI:

Tüm kaslarımız sinirlerle uyarılır.Bir adele veya adele grubuna giden sinir kesilirse,o adale grubu çalışmaz.Boyun fıtığında da etkilenen sinirin çalıştırdığı kaslarda zaafiyet ortaya çıkabilir.Hasta kolun üst kısmında,bilekte ve parmaklarında bu kuvvetsizliği farkedebilir.

Boyun fıtığı ile karışabilen diğer durumlar:

1-Multipl skleroz (MS)
2-Servikal stenoz (darlık)
3-Servikal tümörler
4-Subakut kombine dejenerasyon (B12 vitamin azlığı)
5-Spinal sifiliz
6-Kardiyak sebebler

TANI:

1-Hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve dikkatlibir nörolojik muayene tanıda en önemli unsurdur.

2-Direkt Servikal Grafi:İlk yapılması gereken ucuz bir tetkiktir.Kemik yapılar hakkında bilgi verir.Siniri ve yumuşak dokuları göstermez.Boyun fıtığı ile karışabilecek bazı hastalıkları ayırt etmemize yardımcı olur.

3-Manyetik Rezonans(MR):Boyun fıtığı için çok hassas ve bugün için seçkin yöntemdir. %85-90 oranında boyun fıtığı için doğru sonuç verir.Çoğu zaman boyun fıtığı tanısı için tek başına yeterlidir.Yumuşak dokuları ve siniri gösterir.

4-Bilgisayrlı Tomografi(BT):Kemik yapıyı çok iyi gösterir.Sinir ve yumuşak dokuda yeterli derecede görüntü vermez.MR yapılmaz ise veya daha fazla kemik ayrıntıya gerek olduğu zaman tercih edilir.





TEDAVİ:

Boyun fıtıklarının % 80-90'nı cerrahi tedavi gerektirmeden iyileşir.

1-Cerrahi Dışı Tedavi: Aşağıdakikeri kapsar.

a)Analjezikler
b)Fizik Tedavi (Boyun egzersizleri)
c)Traksiyon
d)Boyunluk kullanımı

Yukarıda yazılı tedavi yöntemlerine hasta büyük oranda cevap verir.

2-Cerrahi Tedavi: Tedaviye rağmen şikayeti geçmeyen hastalar ve tedavi sırasında nörolojik durumunda kötüleşme görülenler cerrahi tedaviye adaydır.Cerrahi tedavide siniri rahatlatmak esastır.Günümüzde standart yöntem anterior (önden varışla)mikrodiskektomidir.Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır.Hasta ameliyattan sonra 1 veya 2 gün içinde taburcu edilmektedir.Mikroskop altında fıtıklaşmış disk materyalinin çıkartılıp sinirin dekomprese edildiği bu ameliyat bugün hemen hemen bütün hastanelerde başarıyla uygulanmaktadır.

Boyun fıtıklı hastalarda çok az kemik çıkadığı için genellikle ameliyatta kemik greft veya kaafeslerle füzyon gereksizdir.Eğer alınan kemik miktarı fazla ise ameliyat sonrası gelişebilecek kifotik deformitelerin önüne geçmek için kemik grefti veya kafeslerle füzyon yapılır.

İyi seçilmiş olgularda özellikle dirençli ağrıları olan hastalarda cerrahi mikrodiskektomi çok başarılıdır.

Op.Dr.Bahadır AY
Nöroşirurji (Beyin ve Sinir Cerrahisi) Uzmanı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.marmarakampus.com
 
Boyun Fıtığı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Türkiye'nin Sağlık Forumu :: Sağlık Problemleri :: Fıtıklar-
Buraya geçin: