Türkiye'nin Sağlık Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Türkiye'nin Sağlık Forumu

Tüm Sağlık Problemlerinizin Çözüm Yolları..
 
AnasayfaPortalliAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Lenfoma için bilmemiz gerekenler

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
samet
Asistan Doktor
Asistan Doktor
samet


Erkek
Mesaj Sayısı : 66
Yaş : 39
Kayıt tarihi : 09/07/07

Lenfoma için bilmemiz gerekenler Empty
MesajKonu: Lenfoma için bilmemiz gerekenler   Lenfoma için bilmemiz gerekenler Icon_minitimePtsi Ağus. 06, 2007 12:40 pm

Lenfoma için bilmemiz gerekenler

İnsan ve lenfatik sistem: Bu sistem lenf damarları (kapilerler, küçük, orta, ve büyük boy damarlar), lenf bezleri ve lenfatik dokudan oluşur.

Lenf damarları: Lenfatik kapilerler ve damarlarda lenf sıvısı (beyaz kan) dolaşır. Bu kapilerler ve damarlar kan dolaşım sistemi ile yakın ilişkilidir. Tüm küçük ve orta boyutlu lenf damarları lenf bezleri içine ve oradan büyük lenf damarları yolu ile dolaşım sistemine dökülür.

Lenf bezleri: Bu bezler normalde bir toplu iğne başı ile badem büyüklüğü arasında değişik boyutlarda olabilir. Temel yapılarını, birçok lenf hücrelerini içinde bulunduran, retüküler (ağ) ve lenfatik dokular oluşturur. Bir insan vücudunda stratejik konumlarda yerleşmiş, derin ve yüzeyel gruplardan meydana gelen, geniş bir lenf bezi dağılımı vardır. Bu dağılım kapsamında baş-boyun, koltuk altı, nefes borusu ve kaburgalar arasında olanlar daha ön planda olmak üzere göğüs boşluğu, havsala ve karın boşluğu önde gelir. Lenf bezleri lenf sıvısından kana geçmemesi gereken maddeleri filtre ederler, mikroplar veya kanser hücreleri gibi bazı nesneleri tahrip veya bloke ederler, insanın bağışıklık mekanizmasını oluşturan bazı maddeleri yaparlar.

Lenfatik doku: Lenf bezlerine ek olarak bir çok konumda dalakta, lokal olarak bademciklerde, yutağın duvarlarında veya yoğun bir şekilde ince barsaklarda ve kalın barsakla bağlantılı olarak apendikste lenfatik doku bulunur.

Lenfoma nedir: Habis lenfomalar, tıp dilinde lenforetiküler hücreler olarak adlandırılan, bir grup hücreden kökenini alan habis tümörlerdir. Bu hücreler vücutta yaygın olarak bulunmaktadır. Ancak, özellikle lenf bezlerinde bulundukları için hastalık çok defa lenf bezlerinin şişmesi ile ortaya çıkmaktadır.

İlk defa bir İngiliz hekim Sir Thomas Hodgkin tarafından bildirilen bu tümör Hodgkin lenfoma, ya da bugün sıklıkla Hodgkin Hastalığı (HH) olarak adlandırılmaktadır. Hastalığın ilk tarifinden sonra tüm lenfomaların aynı gidişli olmadıkları, bazılarının daha agresiv seyrettikleri görülmüştür. Bu ikinci grup patolojik incelemelerde de farklılıklar göstermiştir. Bunlara dayanılarak bu grup Hodgkin-dışı lenfomalar (HDL) olarak isimlendirilmiştir. Habis lenfomaların heriki tipi beyaz ırklarda, HH erkeklerde ve genç erişkinlerde, daha sıklıkla görülmektedir. Sıklık oranı 25-30 yaşlarda en yüksek değerlerdedir.

Habis lenfoma nedeni olarak uzun yıllar enfeksiyondan şüphelenilmiştir. Bir virus, Epstein Barr virusu, hastalığın etkeni olarak suçlanmıştır. Ancak, bu güne kadar kesin bir sonuca varılamamıştır.

Lenfoma ve tanı: En sık görülen belirti gözle görülür ve elle tutulur lenf bezlerinin ağrısız büyümeleridir. Çok ender olarak lenf bezleri dışındaki lenfoid dokularda da başlayabilir. Bunların dışında HH için daha sıklıkla ateş, terleme, kaşıntı, iştahsızlık ve zayıflama görülebilir. Bu bulguların veya birkaç tanesinin olduğu olgular B-belirtili lenfoma olgularıdır. Bu grup belirtileri olmayanlar “A” olgularıdır. Bazı olgularda dalak büyümesi hatta karaciğerin hastalığı bunlara eklenebilir. Hastalığın kesin tanısı lenf bezleri veya onlardan sağlanan materyelin mikroskop altında yapılan patolojik incelemesi sonucu konulur. Diğer laboratuvara dayalı tanı yöntemleri yardımcı olabilir.

Evreleme: Hastalığın tedavisinin seçimi yönünden önemlidir. Evreleme ana hatları ile aşağıda gösterildiği gibi yapılmaktadır ve ayrıca her evre “A” ve “B” alt gruplarına ayrılır.

Evre-I: Hastalığın tek bir yerde olması.

Evre-II: Hastalığın diafragma zarının aynı tarafında birden fazla yerde olması.

Evre-III: Hastalığın diafragma zarının her iki tarafında olması.

Evre-IV: Hastalığın yaygın olması.

Lenfoma tedavisi: Lenfomaların tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi ya da her ikisi birlikte uygulanıyor. Tedavinin seçiminde önde gelen faktör hastalığın evresidir. Hodgkin lenfomalı hastaların %75 kadarı uygun tedavi ile şifaya kavuşturulabilir. Bazı Hodgkin-dışı lenfomalarda da hastalık önemli ölçülerde düzeltilebilmektedir, ancak tümü dikkate alındığında sonuçlar Hodgkin hastalığı kadar tatmim edici değildir.

http://www.kanservakfi.org/yeni/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=34
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.marmarakampus.com
 
Lenfoma için bilmemiz gerekenler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» kanserle ilgili bilinmesi gerekenler

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Türkiye'nin Sağlık Forumu :: Sağlık Problemleri :: Kanser-
Buraya geçin: